Vraag uw brochure aanPlan uw belafspraak

Wouter van West werkte al jaren als hoofdmonteur en inspecteur van de technische dienst bij scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandse Lloyd’s in Amsterdam. Lloyd’s voer met zijn schepen vooral heen en weer tussen Nederland en de Verenigde Staten. Op die reizen ging natuurlijk wel eens iets stuk aan boord. Bijvoorbeeld de koelapparatuur die ervoor moest zorgen dat de dieselmotoren niet oververhit raakten of vastliepen. Vaak werd die apparatuur bij aankomst in de haven onderhouden of gerepareerd. Wouter van West was één van de mensen die dat deed bij Lloyd’s.

Gat in de markt
De koelapparatuur voor de scheepsmotoren van Lloyd’s kwam uit Engeland. In Nederland, en zeker in Amsterdam, waren geen bedrijven die de apparatuur konden repareren. Wouter van West had die ervaring wel en zag een gat in de markt. In 1923 startte hij een machinefabriek, waarin hij zijn kennis en ervaring kon gebruiken: Hij specialiseerde zich in onderdelen voor stoommachines, zuigerveren voor scheepsdiesels én koelapparatuur voor schepen.

Hij wist toen niet dat er 100 jaar later nog steeds koelapparatuur zou worden gemaakt onder zijn naam. En al helemaal niet waar die koelapparatuur allemaal voor gebruikt zou worden.

’t Harde, 2023…

Het is feest! Van West Koeltechniek bestaat 100 jaar. We maken al lang geen koelingen meer voor scheepsmotoren. We werken ook niet meer vanuit Amsterdam. We splitsten ons ruim een halve eeuw geleden af van de machinefabriek en verhuisden naar de Veluwe. Sinds 1998 maken we onze koelapparatuur vanuit ’t Harde.

Nieuwe toepassingen koeltechniek
Onze slimme toepassingen zitten niet meer in schepen, maar in heel andere apparatuur. Apparatuur die je als consument misschien wel dagelijks gebruikt, apparatuur die helpt om het land gezond te houden en apparatuur die het leven makkelijker en leuker maakt.

Tipje van de sluier

De naam Van West Koeltechniek doet niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen. Toch kent bijna iedereen wel een apparaat waarin onze producten zijn verwerkt. De komende maanden vieren we ons 100-jarig bestaan en geven we een inkijkje in wat we doen en waar je ons kunt vinden. Zo leer je ons stukje bij beetje beter kennen. En kun jij op verrassende momenten zeggen:

Van West zit erachter.